Welkom

Met veel plezier lees ik andere blogs over ervaringen van vliegers in opleiding voor hun vliegbrevet ofwel Private Pilots License (PPL), waarom dan zelf ook niet mijn ervaringen delen? Bovendien is het voor mijzelf ook een naslagwerk, regelmatig lees ik oude berichten terug. Ze geven meer inzicht dan mijn logboekje. Behalve jij, ik en wat Russische spambots, leest geen hond dit blog namelijk...

Een korte inleiding is misschien wel nodig. Mijn naam is Mark, ik ben 37 jaar, getrouwd en vader van twee dochters van vier en zes jaar oud. Alweer even ben ik bezig met luchtvaart. Vanaf mijn vijftiende zweefvlieg ik, eerst op Terlet, bij Arnhem en vervolgens vanaf mijn zeventiende op Teuge (tussen Apeldoorn en Deventer), bij de Vliegclub Teuge. Aanvankelijk heel intensief, maar nu vanwege andere/extra prioriteiten wat minder. Sterker nog, ik ben er in 2017 helemaal mee gestopt, een lastige beslissing. Hoofdzakelijk gaf ik les in het weekeinde, al kwam daar de laatste tijd niet zoveel meer van. Sinds 2012 heb ik ook mijn PPL gehaald voor eenmotorige vliegtuigen (single engine piston, of SEP). Hoofdzakelijk vlieg ik op een Mooney M20K uit 1987 en dat is best wel luxe, want de Mooney is aanmerkelijk sneller en beter uitgerust dan de gebruikelijke Pipers en Cessna's waarop meestal wordt gevlogen.

Motorvliegen biedt een mooie aanvulling op zweefvliegen, bovendien was het een erg leuke hobby om samen met mijn vader te delen. Zweefvliegen is niet te overtreffen wanneer het om vliegen zelf gaat, zelfs een rondje van een uur over de Veluwe geeft erg veel voldoening. Motorvliegen is anders, gevoel met het vliegtuig en de omgeving heb je toch wat minder, maar de charme is het vliegen van afstanden en het bezoeken van plekken, waar je normaal gesproken niet zo makkelijk komt. Al eens op de Duitse Waddeneilanden geweest, bijvoorbeeld? Tijdens mijn opleiding ben ik zowel alleen, als met instructeur al op verschillende velden in Nederland en Duitsland geweest en daarin zit het plezier, het reizen met een vliegtuig. Echte vrijheid.

Vliegend met mijn vader, die mij naast veter strikken ook de liefde voor het vliegen heeft bijgebracht, en een goede vriend heb ik de afgelopen jaren een groot deel van Europa bezocht van Kopenhagen tot de Canarische Eilanden en een heleboel daar tussenin. Een voorrecht om op die manier wat van ons deel van de wereld te zien. Op die tochten heb ik altijd wel gevlogen, maar nooit als gebrevetteerde en daar moest maar eens verandering in komen! Omdat een eerdere poging jaren geleden om mijn brevet te verkrijgen strandde op de theorie ben ik mijzelf die eerst eigen gaan maken samen met de noodzakelijke Radio Telefonie bevoegdheid. In maart 2009 ben ik met een cursus begonnen en in het voorjaar van 2010 had ik al de noodzakelijke zeven vakken behaald. Er kon met de praktijk worden gestart. Daarover ben ik dit blog gestart en inmiddels heb ik in het voorjaar van 2012 mijn brevet gehaald.

Ik was nog niet uitgeleerd, want ik wilde ook graag mijn instrument bevoegdheid halen. Tot dat moment mocht ik alleen overdag en 'op zicht' vliegen. Dat beperkte de bruikbaarheid van het brevet nog wel in enige mate. Voor de wat langere reizen betreft is de instrument bevoegdheid een must, bovendien kan ik dan ook alle mogelijkheden die de Mooney biedt volledig uitnutten. Ik heb inmiddels het theoretisch gedeelte klaar, mijn laatste vak heb ik in juni van 2017 afgerond. De nazomer van 2016 ben ik met de praktijk gestart op Stadtlohn (D). Ook mijn praktijk radiotelefonie heb ik in de tas. Ik heb na ongeveer 55 uur 'instrument tijd' ook het praktijkgedeelte in november van 2018 succesvol afgesloten. Je leest op dit blog over mijn lessen voor de instrument bevoegdheid, maar ook over VFR en IFR vluchten en mijn ervaringen met de Mooney.

Ik probeer dit blog na iedere vlucht bij te werken, meestal zal dat wat rommelig zijn met hier en daar een spelfout, de dagen daarna werk ik een en ander bij en vul aan. Voel je vrij om te reageren op mijn blogposts, ik kijk uit naar je reactie.

zondag 11 november 2012

Juist!

De afgelopen weken heb ik wel wat gevlogen, maar hoofdzakelijk lokaal. Hoog tijd dus voor een klein overlandje. De waddeneilanden zijn altijd leuk, maar Ameland is voor de Mooney wat te drassig en Texel is nog niet zo lang geleden bezocht. Uitwijken naar Duitsland dus, waar de eilandjes kleiner zijn, maar stuk voor stuk beschikken over een vliegveld, en de meesten met een verharde baan, we kozen voor het eiland Juist (EDWJ).
Het weer was goed, al zaten de cumulus wolkjes wel erg laag toen ik over de A50 langs Terlet reed, 800 voet maximaal? Aangekomen op Teuge zat er wel veel ruimte tussen de wolken. Vertrekken dus en door de gaten tussen de wolken klimmen naar een comfortabele hoogte van ruim 2000 meter. Boven de wolken is het altijd mooi weer, tenslotte. Boven zee, daar vliegen we heen, is eigenlijk meestal wat minder convectieve bewolking, zoals de cumulus. Daar konden we wel weer zakken dus!

 
 
Na een mooie vlucht over Oost-Groningen konden we boven de Eems gaan zakken naar Juist, de snelheid liep daardoor aardig op zodat we erg snel ter plaatse waren. Omdat niet alle hoogte tijdig zou zijn verloren vlogen we om het eilandje Borkum heen en vervolgens door naar Juist. Niet te missen want het is precies een sigaar, met aan het einde de landingsbaan. De nadering op baan 26 liep trouwens tussen de duinen door, indrukwekken. Bovendien was het baantje wat korter dan op Teuge, dus de snelheid in de nadering mag niet te hoog zijn. Prima landing, maar daarna snel van de baan af, want achterop kwam de Islander, die heen en weer vliegt tussen de wal en het eiland. De boot komt maar één keer per dag...Op de terugweg konden we direct linksaf richting Teuge. Op flightlevel 063 levelden we netjes af en ging de autopilot erop. Zo konden we mooi over de toppen van de cumulus en de CTR van Eelde heen en in no-time kwam Teuge alweer in de buurt. Voorbij Hoogeveen konden we rustig zakken tussen de wolken door de soep in, want onder de wolkenbasis was het zicht slecht, bovendien hielp de laagstaande zon ook niet. De landing op Teuge was iets te hoog afgevangen naar mijn smaak, maar de landing was toch zacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten