Welkom

Met veel plezier las ik andere blogs over ervaringen van vliegers in opleiding voor hun vliegbrevet ofwel Private Pilots License (PPL), waarom dan zelf ook niet mijn ervaringen delen? Bovendien is het voor mijzelf ook een naslagwerk, regelmatig lees ik oude berichten terug. Ze geven meer inzicht dan mijn logboekje. Behalve jij, ik en wat Russische spambots, leest geen hond dit blog namelijk...

Een korte inleiding is misschien wel nodig. Mijn naam is Mark (geboren '81), getrouwd en vader van twee dochters van negen en elf jaar oud. Alweer even ben ik bezig met luchtvaart. Vanaf mijn vijftiende zweefvlieg ik, eerst op Terlet, bij Arnhem en vervolgens vanaf mijn zeventiende op Teuge (tussen Apeldoorn en Deventer), bij de Vliegclub Teuge. Aanvankelijk heel intensief, maar nu vanwege andere/extra prioriteiten wat minder. Sterker nog, ik ben er in 2017 helemaal mee gestopt, een lastige beslissing. Hoofdzakelijk gaf ik les in het weekeinde, al kwam daar de laatste tijd niet zoveel meer van. Sinds 2012 heb ik ook mijn PPL gehaald voor eenmotorige vliegtuigen (single engine piston, of SEP). Tot September 2020 vloog ik op een Mooney M20K uit 1987 en dat was best wel luxe, want de Mooney was aanmerkelijk sneller en beter uitgerust dan de gebruikelijke Pipers en Cessnae waarop meestal wordt gevlogen.

Motorvliegen bood ook een mooie aanvulling op zweefvliegen, bovendien was het een erg leuke hobby om samen met mijn vader te delen. Zweefvliegen is niet te overtreffen wanneer het om vliegen zelf gaat, zelfs een rondje van een uur over de Veluwe geeft erg veel voldoening. Motorvliegen is anders, gevoel met het vliegtuig en de omgeving heb je toch wat minder, maar de charme is het vliegen van afstanden en het bezoeken van plekken, waar je normaal gesproken niet zo makkelijk komt. Al eens op de Duitse Waddeneilanden geweest, bijvoorbeeld? Tijdens mijn opleiding ben ik zowel alleen, als met instructeur al op verschillende velden in Nederland en Duitsland geweest en daarin zit het plezier, het reizen met een vliegtuig. Echte vrijheid.

Vliegend met mijn vader, die mij naast veter strikken ook de liefde voor het vliegen heeft bijgebracht, en een goede vriend heb ik de afgelopen jaren een groot deel van Europa bezocht van Kopenhagen tot de Canarische Eilanden en een heleboel daar tussenin. Een voorrecht om op die manier wat van ons deel van de wereld te zien. Op die tochten heb ik altijd wel gevlogen, maar nooit als gebrevetteerde en daar moest maar eens verandering in komen! Omdat een eerdere poging jaren geleden om mijn brevet te verkrijgen strandde op de theorie ben ik mijzelf die eerst eigen gaan maken samen met de noodzakelijke Radio Telefonie bevoegdheid. In maart 2009 ben ik met een cursus begonnen en in het voorjaar van 2010 had ik al de noodzakelijke zeven vakken behaald. Er kon met de praktijk worden gestart. Daarover ben ik dit blog gestart en inmiddels heb ik in het voorjaar van 2012 mijn brevet gehaald.

Ik was nog niet uitgeleerd, want ik wilde ook graag mijn instrument bevoegdheid halen. Tot dat moment mocht ik alleen overdag en 'op zicht' vliegen. Dat beperkte de bruikbaarheid van het brevet nog wel in enige mate. Voor de wat langere reizen betreft is de instrument bevoegdheid een must, bovendien kan ik dan ook alle mogelijkheden die de Mooney bood volledig uitnutten. Mijn laatste vak theorie heb ik in juni van 2017 gehaald. De nazomer van 2016 ben ik met de praktijk gestart op Stadtlohn (EDLS) bij Henk Ooink van Air Stadtlohn. Mijn praktijk radiotelefonie (RT) deed ik online, zelfs het examen! Ik heb na ongeveer 55 uur 'instrument tijd' het praktijkgedeelte in november van 2018 succesvol afgerond met een examen. Je leest in dit blog over mijn lessen, over IFR en VFR vluchten, mijn ervaringen met de Mooney en bij de Vliegclub Teuge waar ik vanaf 2021 met plezier vlieg op de C172 met Garmin G1000 en dieselmotor: de PH-VTB.

Ik probeer dit blog na iedere vlucht bij te werken, meestal zal dat wat rommelig zijn met hier en daar een spelfout, de dagen daarna werk ik een en ander bij en vul aan. Voel je vrij om te reageren op mijn blogposts, ik kijk uit naar je reactie.

Vergeet trouwens niet je te abonneren op mijn YouTube kanaal!

zaterdag 24 augustus 2024

Fly-In Niederrhein (EDLV)

Vandaag was de eerste 'Niederrhein Fly-In' in de recente geschiedenis! Al voordat de formele uitnodiging een tijdje terug op de digitale mat viel, was ik van plan er met de vliegclub een 'clubvlucht' van te maken. Dit idee werd positief ontvangen, de nodige vliegtuigen werden gereserveerd en in no-time dienden een enthousiaste groep vliegers zich aan, ook een lid met z'n eigen prachtige Cirrus deed mee. Sommigen waren nog niet eerder op EDLV en sommigen waren bekend met het veld. Een leuke groep, een leuke bestemming en een vijftal luchtwaardige vliegtuigen. Dat is wat je nodig hebt, toch? Inderdaad, ook nog lekker weer. Al een week vooruit was op Windy te zien dat op zaterdag iets frontaals van West naar Oost zou schuiven, de zwaarte en de exacte timing werd in de loop van vorige week wel helder en toen op vrijdag er al weerswaarschuwingen uitgingen wisten we: wat er ook ging gebeuren, we moesten voor de passage van dit front weer terug op Teuge zijn. De fly-in begon om 14:00 uur LT tot een uur of 19:00. Het plan was om tijdig te vertrekken vanaf Teuge, zodat we ook weer ruim op tijd terug konden zijn. Het voornaamste issue met het weer tijdens de vlucht was de wind, die was met een graad of 200 en een knoop of twaalf wel fors en was voor twee crews de reden om toch af te haken. Drie kisten bleven over en rond 13:30 gingen we off-blocks, VFR. Ik vloog samen met Hans op de VTB, Rob zou eigenlijk met de VTD vliegen maar stapte bij ons achterin. Hans vloog en ik deed de radio. Niederrhein is maar een klein stukje vliegen, dus al snel gingen we van Dutch Mil, naar Langen en ten slotte Niederrhein Tower. Aan de tower vroegen we of we VFR een ILS mochten schieten op baan 27 en dit mocht. Niederrhein maakte meteen zijn naam waar als prettig veld, waar - als je het maar vraagt - een hoop mogelijk is. Leuk om te horen dat ook de CVT die achter ons aan vloog werd geklaard voor een oefen ILS op de 27, de Cirrus die na ons vanaf Teuge vertrok was al geland. Dat ding maakt wel een paar extra knopen! Hans zorgt ervoor dat de G1000 van de VTB altijd beschikt over de nodige updates, waardoor de database altijd up-to-date is. Hij kent de G1000 goed en vloog een mooie ILS en rondde af met een mooie crosswind landing. Wij konden backtracken naar het begin van de baan en de locatie van de fly-in, terwijl de CVT voor ons hing op de ILS. Voor de toren ook wel fijn dat ze het VFR en IFR verkeer mooi kunnen sequencen op één nadering.

Geparkeerd!

Eenmaal bij de apron GAT2 tussen de oude shelters van de RAF werden we door de marshaller op onze plek geholpen. We werden meteen de hand geschud door Tim, die samen met Nikolas de Fly-In voor Niederrhein had geïnitieerd en georganiseerd. Ter plaatse waren er drankjes, koffie en een ijsjes en ruim gelegenheid om nog even na te praten over de vlucht en te genieten van het uitzicht op de baan waar nog een aantal 737's van Ryanair landden en vertrokken. De tijd vloog voorbij en al snel kwam de tijd om weer te vertrekken, ookal was er letterlijk geen vuiltje aan de lucht. De METAR van Lelystad gaf wel aan dat de wind aantrok en belangrijk ook dat er sprake was van windstoten, of gusts tot een knoop of 22. Deze gusts maken de crosswind landing wat meer inspannend. We vertrokken nu IFR met een Y vliegplan, start-up en klaring kwamen snel en we konden het kleine stukje taxiën naar de baandrempel waar twee kistjes voor ons stonden. Nadat het vertrekkende verkeer weg was, mocht ik oplijnen na een landende Robin. Eenmaal klaar op het Zebrapad, de checklists en briefings gedaan kwam in plaats van de verwachte take-off clearance de melding dat de IFR departure niet kon - vermoedelijk vanwege capaciteitsproblemen bij de approach controller - en of ik VFR wilde vertrekken met een IFR clearance later. Op zich geen punt, de condities waren OK, maar wel het startschot van een rommelige vlucht, met een te hoog afgevangen landing op Teuge als kers op de taart. Balen, maar wel leerzaam. Voor de volgende keer: even de baan af taxiën; je gedachte op een rijtje zetten; route plotten en opnieuw proberen. Vijf minuutjes vertraging, maar wel een potje meer rust in je hoofd.

Bakkie leut en leuteren over vliegen

Leerzame vlucht dus, gezellige meeting en uiteindelijk prima weer. Zijn wij de mensen van het eerste uur, waren wij de eerste bezoekers? Zoals er ook ooit de eerste bezoekers zijn geweest van Coachella, Burning Man, Oshkosh & Pink-Pop? We kunnen in iedergeval zeggen dat we erbij waren. Het was mooi en we sloten af met de gebruikelijke bitterballen, weg gespoeld met een drankje op het clubterras, terwijl we de voorspelde buienlijn langzaam maar zeker over Apeldoorn zagen schuiven. We hebben dit niet verder afgewacht en namen afscheid van elkaar. Eenmaal in de auto hadden de ruitenwissers grote moeite met de plensbui die ze te verwerken kregen onderweg naar huis. 

De eerste deelnemers van de fly-in vertrokken tijdig vanwege het voorspelde weer

Tim en Nikolas, ik weet dat jullie mee lezen, langs deze weg dank voor de gastvrijheid! Niederrhein is een top veld en wat een fijn dat de kleine luchtvaart zo welkom is bij jullie.

zondag 18 augustus 2024

Stralsund (EDBH) naar Teuge (EHTE)

Vandaag stond de terugvlucht op het programma, we hebben het rustig aan gedaan en na het ontbijt nog even door de oude haven van Stralsund gelopen.

Nog even de laatste blik op het weer en op naar de kist!

Ons masterplan om het binnenland van Europa te vermijden en ervoor te zorgen dat we langs de kust weer terug naar Nederland konden vliegen leek zijn vruchten te gaan afwerpen, ookal was er wel sprake van weer op de route bleef ontweer ons bespaard. Neemt niet weg dat dit seizoen toch wel wat leuke vluchten zijn gedaan in of door frontaal weer. Vooropgesteld dat ontweer en ijs absolute no-go's blijven heb ik toch wat meer ervaring opgedaan met IMC vliegen. Ook vandaag was er wel weer wat weer om rekening mee te houden, maar vooral ook weer die tegenwind.

Nog een laatste blik op de mooie Oostzee kust, vlak na de start

Wederom met autorouter een mooi Z vliegplan gemaakt, ik vind die toch vaak met betere oplossingen komen dan ForeFlight en via homebriefing.nl de boel gefiled. In Duitsland hoef je niet van de AFISO een soort klaring te krijgen, je vertrekt gewoon VFR en vraag aan de betreffende ATC unit in de lucht je klaring. Zo ging dat hier ook, ook wel zuiver, eigenlijk. Je wordt meteen geklaard voor een bepaalde route (meestal de gefilede route) tot een clearance limit. Van Dutch Mil krijgt je dat niet. Vanwege de wind zijn we op 6.000 voet blijven vliegen, tot Bremen ons meldde dat we om Hamburg zouden worden gevectord. Ik vroeg of het zou helpen als we toch wat zouden klimmen en dat werd bevestigd met "PH-MKP climb FL100 and stand-by for a direct".

Stoelen in de chill-stand, automatische piloot aan...

We hadden op de meteo kaartjes gezien dat het niet heel veel harder zou waaien op hoogte en dat klopte redelijk goed, voor de grondsnelheid maakte het niet uit, de hogere TAS werd opgesnoept door de hardere wind. We vlogen nu door lagen bewolking heen en de temperatuur naderde het vriespunt. Wel opletten dus, maar van enige ijsvorming was geen sprake en mocht dat toch het geval zijn, konden we altijd weer omlaag de warmere lucht in. Eenmaal uit de frontale zone begon de zon weer te schijnen en lag het voor de hand om de sympathieke verkeersleider om een 'direct' te vragen die ze na een kort moment van coördinatie ook kon geven. Toen was het nog een uurtje in een rechte lijn naar Teuge dat al in de zon op ons lag te wachten. Na de landing hebben we de kist conform de afspraak weer afgetankt, schoongemaakt en weg gezet. Wat een hoop herinneringen sla je dan toch weer op, ookal ben je maar twee nachtjes weg. Dit is het leuke aan vliegen!

De laatste loodjes naar Teuge...


zaterdag 17 augustus 2024

Hanzetour part deux! Wroclaw (EPWR) - Stralsund (EDBH)

Wroclaw is een bezoek zeker waard! Sfeer, historie, leuke pleinen, gezellige kroegen en zeer vriendelijke mensen. Op zich hadden we ons hier nog best een dagje kunnen vermaken, maarrr de lucht roept en in de middag was onweer voorspeld. Ik kreeg zelfs een weerswaarschuwing van de Poolse overheid op mijn mobiel. En inderdaad op de weerradar was een flink onweersgebied te zien. Ook morgen wordt het onstuimig boven land, dus kozen we ervoor om richting het noordwesten te vliegen. Een aantal opties bespraken we, Szczecin, Gdansk, Bornholm, Rügen, maar uiteindelijk kozen we voor Barth, vlakbij Stralsund. Klinkt Deens, maar is toch Duits. Net als Wroclaw is Stralsund ook verbonden geweest aan de Hanze. We hadden het vliegplan voor twee uur lokaal gefiled en dat was niks te vroeg, want de eerste druppels regen vielen al toen we ons in de kist hesen. Wroclaw is trouwens een prima veld, druk met commercieel verkeer. Misschien te vergelijken met Eindhoven? Je betaalt handling en landingsgeld, maar daarvoor krijg je ook wel service en de JetA1 is niet bijzonder duur.

Het marktPLein in Wroclaw, geveltje he?

De vlucht naar Stralsund was niet bijzonder ingewikkeld, Autorouter had in no-time een mooie rechtstreekse route gemaakt en die werd ook gevlogen. Een heel stuk door ongecontroleerd luchtruim. We vlogen mooi weg van het onweer, maar ook op de route knalden er een aantal cumuli met ambities bovenuit, maar allemaal lokaal en prima omheen te navigeren. Onderweg hebben we de mogelijkheid om muziek te streamen naar de G1000Nxi eens uitgeprobeerd. Richting de Duitse kust spreidde de cumulus wat uit en doofde de convectie. Eenmaal bij Barth hadden we vrij zicht op de grond en rustig CAVOK weer. De IFR procedures waren niet beschikbaar, dus moesten we VFR naderen, geen punt. Bremen Radar had ons gewaarschuwd voor para activiteiten en in tegenstelling tot Teuge moesten wij hier uit het circuit blijven tot alle para's geland waren. Een mooie gelegenheid om even wat steile bochten te oefenen!

Cumuli met af en toe een CB

Barth is een prima veldje, zoals je er in Duitsland veel hebt. Op Barth kun je via App2Drive een auto huren. Ideaal! Met die auto vertrokken we naar Stralsund, om daar de stad eens te verkennen. Het is een charmante havenstad, maar minder bruisend dan Wroclaw. Toch hebben we ons goed vermaakt, een prima restaurant in de haven en een drankje in de binnenstad. Leuk!

Niet St. Barths, maar Barth


vrijdag 16 augustus 2024

Slots & Zloty's, IFR naar Wrocław (EPWR)


Vandaag met Thomas voor het eerst de DA40NG echt even goed de benen laten strekken met een IFR vlucht naar Wroclaw in Polen. We hadden eigenlijk afspraken gemaakt met een instructeur in Innsbruck voor wat bergvlieginstructie, maar onweer maakte aan dat plan vooralsnog een einde. Hoewel de contacten inmiddels zijn gelegd en we zeker nog een poging willen doen naar Oostenrijk te vliegen. Een andere bestemming was snel gevonden, ik was nog nooit in Polen geweest en Wroclaw staat bekend als een van de mooiste steden daar, geen slechte introductie dus.

Onze weg vinden in een lasagne van wolken...

Het leek ons leuk eens helemaal naar het operationeel plafond van de DA40NG te gaan op FL160, om te kijken hoe de turbodiesel het daar verging. Maar eerst moesten we weg van Teuge, waar de vliegcondities niet optimaal waren, bovendien kregen we nog een slottijd voor ons vertrek. We wisten dat eenmaal boven Duitsland het weer aanzienlijk zou verbeteren. De METAR van Lelystad en Deelen gaven voldoende VFR condities aan, maar de bewolking leek wel erg laag en het was gaan regenen. Na overleg zijn we toch gegaan en bleek de basis een stuk hoger te zitten dan was ingeschat, zodat we in geval van nood ook gewoon hadden kunnen landen op Teuge. Een goede beslissing.

 
Mooie snelheden en mooi uitzicht, genieten hoor!

Na vertrek bleek de Golze ADL een waardevol lid van de bemanning want we konden vrij nauwkeurig zien hoe het weer op de route was en in overleg met Langen Radar konden we mooi door het kortste stuk heen vliegen. Eenmaal vrij van het frontale weer konden we gaan klimmen naar FL160 en dat deed de DA40 niet onverdienstelijk. Op hoogte zagen we snelheden van 150 knopen TAS met 30 knopen rugwind ging het vervolgens hard naar Polen. In slechts drie uur werd de afstand overbrugd en zette Thomas de kist op het warme Poolse asfalt. 

Dit is mooi vliegen...