Welkom

Met veel plezier lees ik andere blogs over ervaringen van vliegers in opleiding voor hun vliegbrevet ofwel Private Pilots License (PPL), waarom dan zelf ook niet mijn ervaringen delen? Bovendien is het voor mijzelf ook een naslagwerk, regelmatig lees ik oude berichten terug. Ze geven meer inzicht dan mijn logboekje. Behalve jij, ik en wat Russische spambots, leest geen hond dit blog namelijk...

Een korte inleiding is misschien wel nodig. Mijn naam is Mark, ik ben 37 jaar, getrouwd en vader van twee dochters van vier en zes jaar oud. Alweer even ben ik bezig met luchtvaart. Vanaf mijn vijftiende zweefvlieg ik, eerst op Terlet, bij Arnhem en vervolgens vanaf mijn zeventiende op Teuge (tussen Apeldoorn en Deventer), bij de Vliegclub Teuge. Aanvankelijk heel intensief, maar nu vanwege andere/extra prioriteiten wat minder. Sterker nog, ik ben er in 2017 helemaal mee gestopt, een lastige beslissing. Hoofdzakelijk gaf ik les in het weekeinde, al kwam daar de laatste tijd niet zoveel meer van. Sinds 2012 heb ik ook mijn PPL gehaald voor eenmotorige vliegtuigen (single engine piston, of SEP). Hoofdzakelijk vlieg ik op een Mooney M20K uit 1987 en dat is best wel luxe, want de Mooney is aanmerkelijk sneller en beter uitgerust dan de gebruikelijke Pipers en Cessna's waarop meestal wordt gevlogen.

Motorvliegen biedt een mooie aanvulling op zweefvliegen, bovendien was het een erg leuke hobby om samen met mijn vader te delen. Zweefvliegen is niet te overtreffen wanneer het om vliegen zelf gaat, zelfs een rondje van een uur over de Veluwe geeft erg veel voldoening. Motorvliegen is anders, gevoel met het vliegtuig en de omgeving heb je toch wat minder, maar de charme is het vliegen van afstanden en het bezoeken van plekken, waar je normaal gesproken niet zo makkelijk komt. Al eens op de Duitse Waddeneilanden geweest, bijvoorbeeld? Tijdens mijn opleiding ben ik zowel alleen, als met instructeur al op verschillende velden in Nederland en Duitsland geweest en daarin zit het plezier, het reizen met een vliegtuig. Echte vrijheid.

Vliegend met mijn vader, die mij naast veter strikken ook de liefde voor het vliegen heeft bijgebracht, en een goede vriend heb ik de afgelopen jaren een groot deel van Europa bezocht van Kopenhagen tot de Canarische Eilanden en een heleboel daar tussenin. Een voorrecht om op die manier wat van ons deel van de wereld te zien. Op die tochten heb ik altijd wel gevlogen, maar nooit als gebrevetteerde en daar moest maar eens verandering in komen! Omdat een eerdere poging jaren geleden om mijn brevet te verkrijgen strandde op de theorie ben ik mijzelf die eerst eigen gaan maken samen met de noodzakelijke Radio Telefonie bevoegdheid. In maart 2009 ben ik met een cursus begonnen en in het voorjaar van 2010 had ik al de noodzakelijke zeven vakken behaald. Er kon met de praktijk worden gestart. Daarover ben ik dit blog gestart en inmiddels heb ik in het voorjaar van 2012 mijn brevet gehaald.

Ik was nog niet uitgeleerd, want ik wilde ook graag mijn instrument bevoegdheid halen. Tot dat moment mocht ik alleen overdag en 'op zicht' vliegen. Dat beperkte de bruikbaarheid van het brevet nog wel in enige mate. Voor de wat langere reizen betreft is de instrument bevoegdheid een must, bovendien kan ik dan ook alle mogelijkheden die de Mooney biedt volledig uitnutten. Ik heb inmiddels het theoretisch gedeelte klaar, mijn laatste vak heb ik in juni van 2017 afgerond. De nazomer van 2016 ben ik met de praktijk gestart op Stadtlohn (D). Ook mijn praktijk radiotelefonie heb ik in de tas. Ik heb na ongeveer 55 uur 'instrument tijd' ook het praktijkgedeelte in november van 2018 succesvol afgesloten. Je leest op dit blog over mijn lessen voor de instrument bevoegdheid, maar ook over VFR en IFR vluchten en mijn ervaringen met de Mooney.

Ik probeer dit blog na iedere vlucht bij te werken, meestal zal dat wat rommelig zijn met hier en daar een spelfout, de dagen daarna werk ik een en ander bij en vul aan. Voel je vrij om te reageren op mijn blogposts, ik kijk uit naar je reactie.

dinsdag 17 juli 2018

Vakantie, Groningen en de toekomst

Vakantie

Deze twee weken ben ik op vakantie met het gezin, twee weken Frankrijk om even te genieten van elkaar. We zijn met de auto op pad, al biedt het waanzinnige weer fantastische mogelijkheden om vliegend wat bestemmingen aan te doen. Weinig vliegen dus, maar met een goede reden. Met Mirella spreek ik voor na de vakantie wat lessen af om echt de laatste ‘push’ richting examen te maken.

Groningen

Natuurlijk heb ik voor de vakantie nog even wat gevlogen. Ik ben nog even bij Henk op Stadtlohn geweest, hij draait een top zomer met dit weer. Goed om te zien dat leren vliegen nog steeds in de belangstelling staat. Je kan het slechter treffen dan Air Stadtlohn voor je vlieglessen! Stadtlohn is altijd een goede stop, al was het alleen om even te tanken of wat landingen te oefenen.

Eelde

Uiteraard ook nog even op Eelde geweest om wat naderingen te oefenen, dat kan altijd lekker even na m’n werk. Eerst een ILS23 en daarna een RNAV05 met een RNAV26 landing op Teuge. Drie IFR procedures, kost wel wat om te landen in Nederland na 18:00 uur. Drie landingen: ruim € 100,00. Mind you, in het weekeinde komt daar nog eens een toeslag bovenop. De landing met mijn dochter op zondagavond 19:45 kostte een lieve € 37,25. Da’s toch wel gek...

Toekomst

De Mooney vloog ik samen met m’n pa en nu hij er niet meer is, moet ik eens op rijtje zetten hoe ik dit het beste kan blijven doen. We deelden de kosten samen, er zit nu dus een aardig gat in de begroting.
Als er lezers zijn die ervaringen hebben met maatschappen, dan hoor ik dat graag. Zou mooi zijn om de kist met een of twee vliegers te kunnen delen, al ben ik er nog niet uit hoe dit het beste kan, maar ik heb er wel wat gedachten over.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten