Welkom

Met veel plezier lees ik andere blogs over ervaringen van vliegers in opleiding voor hun vliegbrevet ofwel Private Pilots License (PPL), waarom dan zelf ook niet mijn ervaringen delen? Bovendien is het voor mijzelf ook een naslagwerk, regelmatig lees ik oude berichten terug. Ze geven meer inzicht dan mijn logboekje. Behalve jij, ik en wat Russische spambots, leest geen hond dit blog namelijk...

Een korte inleiding is misschien wel nodig. Mijn naam is Mark, ik ben 37 jaar, getrouwd en vader van twee dochters van vier en zes jaar oud. Alweer even ben ik bezig met luchtvaart. Vanaf mijn vijftiende zweefvlieg ik, eerst op Terlet, bij Arnhem en vervolgens vanaf mijn zeventiende op Teuge (tussen Apeldoorn en Deventer), bij de Vliegclub Teuge. Aanvankelijk heel intensief, maar nu vanwege andere/extra prioriteiten wat minder. Sterker nog, ik ben er in 2017 helemaal mee gestopt, een lastige beslissing. Hoofdzakelijk gaf ik les in het weekeinde, al kwam daar de laatste tijd niet zoveel meer van. Sinds 2012 heb ik ook mijn PPL gehaald voor eenmotorige vliegtuigen (single engine piston, of SEP). Hoofdzakelijk vlieg ik op een Mooney M20K uit 1987 en dat is best wel luxe, want de Mooney is aanmerkelijk sneller en beter uitgerust dan de gebruikelijke Pipers en Cessna's waarop meestal wordt gevlogen.

Motorvliegen biedt een mooie aanvulling op zweefvliegen, bovendien was het een erg leuke hobby om samen met mijn vader te delen. Zweefvliegen is niet te overtreffen wanneer het om vliegen zelf gaat, zelfs een rondje van een uur over de Veluwe geeft erg veel voldoening. Motorvliegen is anders, gevoel met het vliegtuig en de omgeving heb je toch wat minder, maar de charme is het vliegen van afstanden en het bezoeken van plekken, waar je normaal gesproken niet zo makkelijk komt. Al eens op de Duitse Waddeneilanden geweest, bijvoorbeeld? Tijdens mijn opleiding ben ik zowel alleen, als met instructeur al op verschillende velden in Nederland en Duitsland geweest en daarin zit het plezier, het reizen met een vliegtuig. Echte vrijheid.

Vliegend met mijn vader, die mij naast veter strikken ook de liefde voor het vliegen heeft bijgebracht, en een goede vriend heb ik de afgelopen jaren een groot deel van Europa bezocht van Kopenhagen tot de Canarische Eilanden en een heleboel daar tussenin. Een voorrecht om op die manier wat van ons deel van de wereld te zien. Op die tochten heb ik altijd wel gevlogen, maar nooit als gebrevetteerde en daar moest maar eens verandering in komen! Omdat een eerdere poging jaren geleden om mijn brevet te verkrijgen strandde op de theorie ben ik mijzelf die eerst eigen gaan maken samen met de noodzakelijke Radio Telefonie bevoegdheid. In maart 2009 ben ik met een cursus begonnen en in het voorjaar van 2010 had ik al de noodzakelijke zeven vakken behaald. Er kon met de praktijk worden gestart. Daarover ben ik dit blog gestart en inmiddels heb ik in het voorjaar van 2012 mijn brevet gehaald.

Ik was nog niet uitgeleerd, want ik wilde ook graag mijn instrument bevoegdheid halen. Tot dat moment mocht ik alleen overdag en 'op zicht' vliegen. Dat beperkte de bruikbaarheid van het brevet nog wel in enige mate. Voor de wat langere reizen betreft is de instrument bevoegdheid een must, bovendien kan ik dan ook alle mogelijkheden die de Mooney biedt volledig uitnutten. Ik heb inmiddels het theoretisch gedeelte klaar, mijn laatste vak heb ik in juni van 2017 afgerond. De nazomer van 2016 ben ik met de praktijk gestart op Stadtlohn (D). Ook mijn praktijk radiotelefonie heb ik in de tas. Ik heb na ongeveer 55 uur 'instrument tijd' ook het praktijkgedeelte in november van 2018 succesvol afgesloten. Je leest op dit blog over mijn lessen voor de instrument bevoegdheid, maar ook over VFR en IFR vluchten en mijn ervaringen met de Mooney.

Ik probeer dit blog na iedere vlucht bij te werken, meestal zal dat wat rommelig zijn met hier en daar een spelfout, de dagen daarna werk ik een en ander bij en vul aan. Voel je vrij om te reageren op mijn blogposts, ik kijk uit naar je reactie.

zondag 14 januari 2018

De kop is er af!

Ik heb al een drietal VFR vluchten mogen noteren in 2018. En da´s een goede zaak. Vorig jaar rond deze tijd speelde de ellende met het startmotorhuis, dus dit is een welkome afwisseling! Bovendien lijkt er licht te zijn aan de het einde van de tunnel waar het het probleem van de olielekkende turbo betreft. Gewoon gas geven voor het stoppen van de motor! De mechanische oliepomp heeft dan meer capaciteit om de overtollige olie uit het cartertje van de turbo weg te zuigen en daarmee lijkt het gedaan met de olie vlekken onder de Mooney na de start. Ik ben hoopvol, maar nog niet geheel gerust dat we dit hardnekkige probleem door deze eenvoudige oplossing hebben getackled. De turbo, de oliepompen en ook de motor blijken verder gewoon in prima conditie te zijn en dat is een prettig idee om het nieuwe jaar mee in te gaan!

Vandaag ben ik Henk en Christa op Stadtlohn even en gelukkig nieuwjaar gaan wensen, ik kon direct even tanken. Henk heb ik plechtig beloofd om snel weer eens een IR les te plannen en zodra de zon weer wat langer op blijft ga ik dat ook doen. Met de theorie achter de rug en dertig uur lessen in de pocket zou het voor de hand liggen dat ik toch dit jaar eens examen moest gaan doen voor de CB IR. Toch voelt dat nog niet zo vanzelfsprekend, moet ik eerlijk zeggen. Deze manier van vliegen verlangt zoveel oefening en vereist veel currency voor me, dat ik eigenlijk niet zo zeker weet of dit hem wel gaat worden. Zo heb ik vandaag eens een holding geoefend bij het RKN VOR en het viel me flink tegen hoe lang het me duurde voordat ik echt lekker op de racetrack zat. Ik ga de komende lessen eens een beslissing nemen. Toch m´n CB IR en dus ook approaches vliegen of terug naar het oorspronkelijke idee: de EIR en alleen het Enroute gedeelte IFR en starten en landen ´gewoon´ VFR. Ik kan daar de meeste vluchten prima mee uit de voeten. Door de uren met Henk ben ik wel confident dat ik in geval van nood prima een ILS kan vliegen of een LPV approach, maar veel bonter moet het toch niet worden, zeker niet in echte IMC. Het moet wel hobby blijven, dat is altijd mijn insteek geweest.

In ieder geval wil ik dit jaar toch ook een paar mooie VFR trips maken. M'n oudste dochter wil graag met me naar Legoland in Denemarken. Dat ligt naast een vliegveld. Daarnaast wil ik graag weer naar Autun om m'n schoonouders daar te bezoeken en dan door naar Genua. Een uurtje daar vandaan woont familie. Ze wonen praktisch naast een Aviosuperfici, dat is een Italiaans fenomeen. Meestal zijn het veldjes met een relatief korte grasbaan en dat is in dit geval ook zo. In de bergen en 600 meter Italiaans gras, dat gaat misschien een paar keer goed, maar het kan ook fout gaan. Op YouTube staan lelijke filmpjes van Mooneys die met hun prop in het gras happen op dergelijke velden. Genua is een veiliger optie, dan maar wat langer in de auto. VFR naar Carpentras staat ook nog hoog op m'n lijst en de jaarlijkse IFR trip met Thomas zou bij voorkeur naar Portoroz (Slovenie) of Kroatië moeten gaan. Mooi weer boven de Alpen is dan wel een must. Hopelijk kan ik in december van dit jaar - in goede gezondheid -  melden dat ik een aantal van deze plannen heb kunnen omzetten in uitgevlogen vliegplannen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten