Welkom

Met veel plezier lees ik andere blogs over ervaringen van vliegers in opleiding voor hun vliegbrevet ofwel Private Pilots License (PPL), waarom dan zelf ook niet mijn ervaringen delen? Bovendien is het voor mijzelf ook een naslagwerk, regelmatig lees ik oude berichten terug. Ze geven meer inzicht dan mijn logboekje. Behalve jij en ik, leest geen hond dit blog namelijk...

Een korte inleiding is misschien wel nodig. Mijn naam is Mark, ik ben 36 jaar, getrouwd en vader van twee dochters van drie en vijf jaar oud. Alweer even ben ik bezig met luchtvaart. Vanaf mijn vijftiende zweefvlieg ik, eerst op Terlet, bij Arnhem en vervolgens vanaf mijn zeventiende op Teuge (tussen Apeldoorn en Deventer), bij de Vliegclub Teuge. Aanvankelijk heel intensief, maar nu vanwege andere/extra prioriteiten wat minder. Sterker nog, ik ben er in 2017 helemaal mee gestopt, een lastige beslissing. Hoofdzakelijk gaf ik les in het weekeinde, al kwam daar de laatste tijd niet zoveel meer van. Sinds 2012 heb ik ook mijn PPL gehaald voor eenmotorige vliegtuigen (single engine piston, of SEP). Hoofdzakelijk vlieg ik op een Mooney M20K uit 1987 en dat is best wel luxe, want de Mooney is aanmerkelijk sneller en beter uitgerust dan de gebruikelijke Pipers en Cessna's waarop meestal wordt gevlogen.

Motorvliegen biedt een mooie aanvulling op zweefvliegen, bovendien is het een erg leuke hobby om samen met mijn vader te delen. Zweefvliegen is niet te overtreffen wanneer het om vliegen zelf gaat, zelfs een rondje van een uur over de Veluwe geeft erg veel voldoening. Motorvliegen is anders, gevoel met het vliegtuig en de omgeving heb je toch wat minder, maar de charme is het vliegen van afstanden en het bezoeken van plekken, waar je normaal gesproken niet zo makkelijk komt, al eens op de Duitse Waddeneilanden geweest, bijvoorbeeld? Tijdens mijn opleiding ben ik zowel alleen, als met instructeur al op verschillende velden in Nederland en Duitsland geweest en daarin zit het plezier, het reizen met een vliegtuig. Echte vrijheid.

Vliegend met mijn vader, die mij naast veter strikken ook de liefde voor het vliegen heeft bijgebracht, en een goede vriend heb ik de afgelopen jaren een groot deel van Europa bezocht van Kopenhagen tot de Canarische Eilanden en een heleboel daar tussenin. Een voorrecht om op die manier wat van ons deel van de wereld te zien. Op die tochten heb ik altijd wel gevlogen, maar nooit als gebrevetteerde en daar moest maar eens verandering in komen! Omdat een eerdere poging jaren geleden om mijn brevet te verkrijgen strandde op de theorie ben ik mijzelf die eerst eigen gaan maken samen met de noodzakelijke Radio Telefonie bevoegdheid. In maart 2009 ben ik met een cursus begonnen en in het voorjaar van 2010 had ik al de noodzakelijke zeven vakken behaald. Er kon met de praktijk worden gestart. Daarover ben ik dit blog gestart en inmiddels heb ik in het voorjaar van 2012 mijn brevet gehaald.

Ik ben nog niet uitgeleerd, want ik wil ook graag mijn instrument bevoegdheid halen. Op dit moment mag ik alleen overdag en 'op zicht' vliegen. Dat beperkt de bruikbaarheid van het brevet nog wel in enige mate. Voor de wat langere reizen betreft is de instrument bevoegdheid een must, bovendien kan ik dan ook alle mogelijkheden die de Mooney biedt volledig uitnutten. Ik heb inmiddels het theoretisch gedeelte klaar, mijn laatste vak heb ik in juni van 2017 afgerond. De nazomer van 2016 ben ik met de praktijk gestart op Stadtlohn (D). Ook mijn praktijk radiotelefonie heb ik in de tas. Ik heb nu ongeveer 35 uur 'instrument tijd'. Je leest op dit blog over mijn lessen voor de instrument bevoegdheid, maar ook over VFR vluchten en mijn ervaringen met de Mooney.

Ik probeer dit blog na iedere vlucht bij te werken, meestal zal dat wat rommelig zijn met hier en daar een spelfout, de dagen daarna werk ik een en ander bij en vul aan. Voel je vrij om te reageren op mijn blogposts, ik kijk uit naar je reactie.dinsdag 6 mei 2014

Retour Karlovy Vary

Afgelopen maandag ben ik met Thomas naar Karlovy Vary gevlogen. De voorbereiding voor mij begon afgelopen zondag al. Ik was met mijn dochter op Teuge om naar de zweefvliegwedstrijd te kijken, ik wilde daarna de Mooney even tanken, maar de stilstand van drie weken maakte dat hij (net) niet wilde starten. Ik moest weer gebruik maken van de 'Powerbunny' da's een sort accu op wielen die je met een plug in de romp van het vliegtuig kan aansluiten. Normaal gesproken vijf minuten werk, maar met een meisje van anderhalf duurde het allemaal wat langer...

Toen de kist liep ben ik voor het tanken eerst even gaan vliegen met m´n meiske, dan kan de accu even opladen, anders start hij bij de pomp natuurlijk weer niet, bovendien kan m´n dochter dan weer even wennen aan het vliegen. We waren nog geen tien minuten in de lucht en ze sliep al...

De vluchtplannen had Thomas al gemaakt en zondagavond belde ik nog even met de meteo. Dat was een kort gesprek. Hoge druk gebied boven de route en mooi weer all the way. Yessss.

Maandag om 10,30 gingen we wheels/up en onderweg naar FL090 kregen we onze IFR klaring. Het was inderdaad prachtig weer, we vlogen over een mooie undercast van cumuluswolken en daaronder lag het prachtige Duitsland, zeker het Teutoburger Woud en de Harz zijn prachtig. Na anderhalf uur vrij ontspannen vliegen konden de voorbereidingen voor de landing beginnen. We hadden berekend wanneer we moesten gaan zakken, en we kregen ongevraagd al toestemming om te gaan zakken op ons eigen initiatief.

Vliegen wordt niet veel mooier....

We werden keurig voor de ILS gepraat en de baan konden we al ruim zien liggen in de prachtige omgeving en de landing was probleemloos. De Tsjechische controller vroeg ons in de lucht al of we brandstof nodig hadden na de landing, zodat de truck al netjes op ons stond te wachten toen we parkeerde. Alles op het veld van Karlovy Vary was gericht op de kleine luchtvaart, wat een verademing. Alles ging vlot, vriendelijk en voordelig.

Karlovy Vary is een stadje dat je prima een weekendje kan bezoeken, je moet alleen geen hekel hebben aan barok.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten