Welkom

Met veel plezier lees ik andere blogs over ervaringen van vliegers in opleiding voor hun vliegbrevet ofwel Private Pilots License (PPL), waarom dan zelf ook niet mijn ervaringen delen? Bovendien is het voor mijzelf ook een naslagwerk, regelmatig lees ik oude berichten terug. Ze geven meer inzicht dan mijn logboekje. Behalve jij en ik, leest geen hond dit blog namelijk...

Een korte inleiding is misschien wel nodig. Mijn naam is Mark, ik ben 37 jaar, getrouwd en vader van twee dochters van vier en vijf jaar oud. Alweer even ben ik bezig met luchtvaart. Vanaf mijn vijftiende zweefvlieg ik, eerst op Terlet, bij Arnhem en vervolgens vanaf mijn zeventiende op Teuge (tussen Apeldoorn en Deventer), bij de Vliegclub Teuge. Aanvankelijk heel intensief, maar nu vanwege andere/extra prioriteiten wat minder. Sterker nog, ik ben er in 2017 helemaal mee gestopt, een lastige beslissing. Hoofdzakelijk gaf ik les in het weekeinde, al kwam daar de laatste tijd niet zoveel meer van. Sinds 2012 heb ik ook mijn PPL gehaald voor eenmotorige vliegtuigen (single engine piston, of SEP). Hoofdzakelijk vlieg ik op een Mooney M20K uit 1987 en dat is best wel luxe, want de Mooney is aanmerkelijk sneller en beter uitgerust dan de gebruikelijke Pipers en Cessna's waarop meestal wordt gevlogen.

Motorvliegen biedt een mooie aanvulling op zweefvliegen, bovendien was het een erg leuke hobby om samen met mijn vader te delen. Zweefvliegen is niet te overtreffen wanneer het om vliegen zelf gaat, zelfs een rondje van een uur over de Veluwe geeft erg veel voldoening. Motorvliegen is anders, gevoel met het vliegtuig en de omgeving heb je toch wat minder, maar de charme is het vliegen van afstanden en het bezoeken van plekken, waar je normaal gesproken niet zo makkelijk komt, al eens op de Duitse Waddeneilanden geweest, bijvoorbeeld? Tijdens mijn opleiding ben ik zowel alleen, als met instructeur al op verschillende velden in Nederland en Duitsland geweest en daarin zit het plezier, het reizen met een vliegtuig. Echte vrijheid.

Vliegend met mijn vader, die mij naast veter strikken ook de liefde voor het vliegen heeft bijgebracht, en een goede vriend heb ik de afgelopen jaren een groot deel van Europa bezocht van Kopenhagen tot de Canarische Eilanden en een heleboel daar tussenin. Een voorrecht om op die manier wat van ons deel van de wereld te zien. Op die tochten heb ik altijd wel gevlogen, maar nooit als gebrevetteerde en daar moest maar eens verandering in komen! Omdat een eerdere poging jaren geleden om mijn brevet te verkrijgen strandde op de theorie ben ik mijzelf die eerst eigen gaan maken samen met de noodzakelijke Radio Telefonie bevoegdheid. In maart 2009 ben ik met een cursus begonnen en in het voorjaar van 2010 had ik al de noodzakelijke zeven vakken behaald. Er kon met de praktijk worden gestart. Daarover ben ik dit blog gestart en inmiddels heb ik in het voorjaar van 2012 mijn brevet gehaald.

Ik was nog niet uitgeleerd, want ik wilde ook graag mijn instrument bevoegdheid halen. Tot dat moment mocht ik alleen overdag en 'op zicht' vliegen. Dat beperkte de bruikbaarheid van het brevet nog wel in enige mate. Voor de wat langere reizen betreft is de instrument bevoegdheid een must, bovendien kan ik dan ook alle mogelijkheden die de Mooney biedt volledig uitnutten. Ik heb inmiddels het theoretisch gedeelte klaar, mijn laatste vak heb ik in juni van 2017 afgerond. De nazomer van 2016 ben ik met de praktijk gestart op Stadtlohn (D). Ook mijn praktijk radiotelefonie heb ik in de tas. Ik heb nu ongeveer 55 uur 'instrument tijd' en ook het praktijkgedeelte heb ik dit najaar succesvol afgesloten. Je leest op dit blog over mijn lessen voor de instrument bevoegdheid, maar ook over VFR en IFR vluchten en mijn ervaringen met de Mooney.

Ik probeer dit blog na iedere vlucht bij te werken, meestal zal dat wat rommelig zijn met hier en daar een spelfout, de dagen daarna werk ik een en ander bij en vul aan. Voel je vrij om te reageren op mijn blogposts, ik kijk uit naar je reactie.
dinsdag 6 juni 2017

Theorie is klaar!

Vanochtend eindelijk mijn laatste theorie examen voor m'n CB/IR gedaan: Flight Planning and Monitoring bij het CBR in Arnhem en met direct resultaat: geslaagd! Erg fijn dat het er op zit. De boeken lagen al op m'n bureau sinds begin 2015 en in het voorjaar van 2016 ben ik pas serieus gaan zitten voor de eerste examens. Een jaar onderweg geweest dus. Kon dat sneller? Ja dat kon een heel stuk sneller, maar het blijft hobby. Ik heb soms ook een paar maanden niks gedaan. EASA zegt dat er 80 uur voor staat aan studie, maar ik ben er wel wat meer tijd mee kwijt geweest, denk ik. Prettige hulp is de Aviation Exam app, waar ik al eerder over berichtte.
Ik heb mijn vliegschool (Orbit Groundschool) niet zoveel nodig gehad. De verplichte 8 uur klassikaal heb ik gedaan in Arnhem bij Orbit en that's it. Dus dat is voor € 2.100,00 wel duur betaald m.i.. Daar komt nog € 700,00 aan examengelden bij, € 500,00 voor de RT cursus dus dat is € 3.300,00 voor enkel de theorie en radio. Geld dat m.i. beter besteed is aan praktische opleiding, als het de EASA écht om veiligheid gaat. Al moet gezegd worden dat het nieuwe verlichte CB/EIR regime al een stap in de goede richting is.

 

Het complete resultaat:

Meteorology 93%
Instrumentation 83%
Air Law 89%
IFR Communications 78%
Human Performance 75%
Radio Navigation 80%
Flight Planning 87%

Radio Nav en Meteo vond ik de grootste/zwaarste vakken.

2 opmerkingen:

  1. Van harte gefelicteerd met het behaalde resultaat. Het is inderdaad wel een hele brok theorie om te verwerken, denk ik. Het feit dat je er niet dagelijks mee bezig bent, maakt het alleen maar moeilijker, denk ik. Ik heb een paar vragen: 1) 700 euro aan examengelden is een behoorlijke brok. Komt dat omdat je de examens één per één hebt afgelegd. Hoe zit dat in elkaar ? 2) De RT cursus. Hoe zit dat ? Had je Destijds voor je PPL al geen RT cursus gevolged en examen afgelegd ?. Is dit dan iets anders, specifiek voor IFR ? Kan je daar iets over zeggen ?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Voor elk vak betaal je in Nederland € 100,00 aan examengeld, ongeacht of je alles op een dag doet of de examens spreidt over meerdere dagen. In België kan aanmerkelijk voordeliger examen worden, maar de eir examens werden (nog) niet afgenomen.
    Voor IFR vliegen moet je opnieuw examen doen, kijk maar eens op je brevet, daar staat nu RT (vfr only). Wees gerust IFR RT is veeeeel makkelijker dan VFR RT, de 'blokjes' info kunnen wel eens lang zijn, zoals een route clearance. Die moet je wel even opschrijven. Ik heb vijf distance learning praktijksessies gedaan bij atc-comm en dat gaat perfect, ook het examen wordt op afstand afgenomen. Je lpe is trouwens wel gewoon geldig, ook voor IFR RT

    BeantwoordenVerwijderen