Welkom

Met veel plezier lees ik andere blogs over ervaringen van vliegers in opleiding voor hun vliegbrevet ofwel Private Pilots License (PPL), waarom dan zelf ook niet mijn ervaringen delen? Bovendien is het voor mijzelf ook een naslagwerk, regelmatig lees ik oude berichten terug. Ze geven meer inzicht dan mijn logboekje. Behalve jij, ik en wat Russische spambots, leest geen hond dit blog namelijk...

Een korte inleiding is misschien wel nodig. Mijn naam is Mark, ik ben 37 jaar, getrouwd en vader van twee dochters van vier en zes jaar oud. Alweer even ben ik bezig met luchtvaart. Vanaf mijn vijftiende zweefvlieg ik, eerst op Terlet, bij Arnhem en vervolgens vanaf mijn zeventiende op Teuge (tussen Apeldoorn en Deventer), bij de Vliegclub Teuge. Aanvankelijk heel intensief, maar nu vanwege andere/extra prioriteiten wat minder. Sterker nog, ik ben er in 2017 helemaal mee gestopt, een lastige beslissing. Hoofdzakelijk gaf ik les in het weekeinde, al kwam daar de laatste tijd niet zoveel meer van. Sinds 2012 heb ik ook mijn PPL gehaald voor eenmotorige vliegtuigen (single engine piston, of SEP). Hoofdzakelijk vlieg ik op een Mooney M20K uit 1987 en dat is best wel luxe, want de Mooney is aanmerkelijk sneller en beter uitgerust dan de gebruikelijke Pipers en Cessna's waarop meestal wordt gevlogen.

Motorvliegen biedt een mooie aanvulling op zweefvliegen, bovendien was het een erg leuke hobby om samen met mijn vader te delen. Zweefvliegen is niet te overtreffen wanneer het om vliegen zelf gaat, zelfs een rondje van een uur over de Veluwe geeft erg veel voldoening. Motorvliegen is anders, gevoel met het vliegtuig en de omgeving heb je toch wat minder, maar de charme is het vliegen van afstanden en het bezoeken van plekken, waar je normaal gesproken niet zo makkelijk komt. Al eens op de Duitse Waddeneilanden geweest, bijvoorbeeld? Tijdens mijn opleiding ben ik zowel alleen, als met instructeur al op verschillende velden in Nederland en Duitsland geweest en daarin zit het plezier, het reizen met een vliegtuig. Echte vrijheid.

Vliegend met mijn vader, die mij naast veter strikken ook de liefde voor het vliegen heeft bijgebracht, en een goede vriend heb ik de afgelopen jaren een groot deel van Europa bezocht van Kopenhagen tot de Canarische Eilanden en een heleboel daar tussenin. Een voorrecht om op die manier wat van ons deel van de wereld te zien. Op die tochten heb ik altijd wel gevlogen, maar nooit als gebrevetteerde en daar moest maar eens verandering in komen! Omdat een eerdere poging jaren geleden om mijn brevet te verkrijgen strandde op de theorie ben ik mijzelf die eerst eigen gaan maken samen met de noodzakelijke Radio Telefonie bevoegdheid. In maart 2009 ben ik met een cursus begonnen en in het voorjaar van 2010 had ik al de noodzakelijke zeven vakken behaald. Er kon met de praktijk worden gestart. Daarover ben ik dit blog gestart en inmiddels heb ik in het voorjaar van 2012 mijn brevet gehaald.

Ik was nog niet uitgeleerd, want ik wilde ook graag mijn instrument bevoegdheid halen. Tot dat moment mocht ik alleen overdag en 'op zicht' vliegen. Dat beperkte de bruikbaarheid van het brevet nog wel in enige mate. Voor de wat langere reizen betreft is de instrument bevoegdheid een must, bovendien kan ik dan ook alle mogelijkheden die de Mooney biedt volledig uitnutten. Ik heb inmiddels het theoretisch gedeelte klaar, mijn laatste vak heb ik in juni van 2017 afgerond. De nazomer van 2016 ben ik met de praktijk gestart op Stadtlohn (D). Ook mijn praktijk radiotelefonie heb ik in de tas. Ik heb na ongeveer 55 uur 'instrument tijd' ook het praktijkgedeelte in november van 2018 succesvol afgesloten. Je leest op dit blog over mijn lessen voor de instrument bevoegdheid, maar ook over VFR en IFR vluchten en mijn ervaringen met de Mooney.

Ik probeer dit blog na iedere vlucht bij te werken, meestal zal dat wat rommelig zijn met hier en daar een spelfout, de dagen daarna werk ik een en ander bij en vul aan. Voel je vrij om te reageren op mijn blogposts, ik kijk uit naar je reactie.

woensdag 1 februari 2017

Air Law 89%!

Het is officieel, Air Law is binnen met 89%. Mooi. In overleg met Orbit Groundschool besloten dat ik op eigen gelegenheid m'n laatste vak Flight Planning & Performance digitaal ga doen. Dat kan hier vlakbij in Arnhem, eigenlijk op ieder moment en da's prettig! Ik ga me er nu even rustig in verdiepen en dan deze maand maar examen doen.

Ondertussen aas ik nog even op een dag(deel) om weer wat praktijk te doen. Het begint wel weer te 'kriebelen' nu, de dagen worden langzaam aan weer iets langer en ik hoop in het voorjaar mijn dertig uur in Duitsland af te ronden. Dan nog minimaal tien uur in Rotterdam... Ik durf er eigenlijk geen planning meer op los te laten. Volgend jaar om deze tijd een voorschotje op de lente in de Provence met de Mooney? Uiteindelijk doen we het daar toch voor! Dit veldje bijvoorbeeld: http://www.acdcv.fr/Hier vlakbij ligt de heerlijke B&B Le Lavandin, daar zijn we toch elk jaar wel te vinden voor een weekje, of langer. Wel even rekening houden met een doosje wijn bij de Weight & Balance.

4 opmerkingen:

 1. Hoi Mark, leuk om je CBIR verhalen te lezen. Ik ben zelf begonnen met de theorie en wil voorlopig EIR halen, zie dan wel weer verder. Ik heb drie vakken gehaald in januari (flight pl, instr en air law) en ga nu verder met communication en radio navigatie. Succes met de praktijk verder!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goedemorgen René, dank voor je gelukwensen. Ik ga vanmiddag weer naar EDLS voor een les. Het is leuk werk. Succes met de theorie, je bent al lekker onderweg. Ik zot nu tegen de 15 uren praktijk en bedenk me wel eens dat ik nu ook m'n EIR zou kunnen hebben. Heb ik mezelf niet teveel op m'n hals gehaald? We gaan het wel zien...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Proficiat met het behaalde resultaat. Is heel mooi. Ik weet dat de theorie toch een behoorlijke brok is. Dat is nu precies het mooie aan onze hobby, je kan er steeds verder in groeien. Succes !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt! Eens, zo'n IR is dan ook nog eens een 'License to Learn', het begint pas. Ben blij met Air Law, het is wel te doen, maar ze kunnen je zo veel details vragen dat je altijd wel iets fout doet. Nu nog maar één vak, moet ik me wel weer even toe zetten...

  BeantwoordenVerwijderen