Welkom

Met veel plezier lees ik andere blogs over ervaringen van vliegers in opleiding voor hun vliegbrevet ofwel Private Pilots License (PPL), waarom dan zelf ook niet mijn ervaringen delen? Bovendien is het voor mijzelf ook een naslagwerk, regelmatig lees ik oude berichten terug. Ze geven meer inzicht dan mijn logboekje. Behalve jij, ik en wat Russische spambots, leest geen hond dit blog namelijk...

Een korte inleiding is misschien wel nodig. Mijn naam is Mark, ik ben 37 jaar, getrouwd en vader van twee dochters van vier en zes jaar oud. Alweer even ben ik bezig met luchtvaart. Vanaf mijn vijftiende zweefvlieg ik, eerst op Terlet, bij Arnhem en vervolgens vanaf mijn zeventiende op Teuge (tussen Apeldoorn en Deventer), bij de Vliegclub Teuge. Aanvankelijk heel intensief, maar nu vanwege andere/extra prioriteiten wat minder. Sterker nog, ik ben er in 2017 helemaal mee gestopt, een lastige beslissing. Hoofdzakelijk gaf ik les in het weekeinde, al kwam daar de laatste tijd niet zoveel meer van. Sinds 2012 heb ik ook mijn PPL gehaald voor eenmotorige vliegtuigen (single engine piston, of SEP). Hoofdzakelijk vlieg ik op een Mooney M20K uit 1987 en dat is best wel luxe, want de Mooney is aanmerkelijk sneller en beter uitgerust dan de gebruikelijke Pipers en Cessna's waarop meestal wordt gevlogen.

Motorvliegen biedt een mooie aanvulling op zweefvliegen, bovendien was het een erg leuke hobby om samen met mijn vader te delen. Zweefvliegen is niet te overtreffen wanneer het om vliegen zelf gaat, zelfs een rondje van een uur over de Veluwe geeft erg veel voldoening. Motorvliegen is anders, gevoel met het vliegtuig en de omgeving heb je toch wat minder, maar de charme is het vliegen van afstanden en het bezoeken van plekken, waar je normaal gesproken niet zo makkelijk komt. Al eens op de Duitse Waddeneilanden geweest, bijvoorbeeld? Tijdens mijn opleiding ben ik zowel alleen, als met instructeur al op verschillende velden in Nederland en Duitsland geweest en daarin zit het plezier, het reizen met een vliegtuig. Echte vrijheid.

Vliegend met mijn vader, die mij naast veter strikken ook de liefde voor het vliegen heeft bijgebracht, en een goede vriend heb ik de afgelopen jaren een groot deel van Europa bezocht van Kopenhagen tot de Canarische Eilanden en een heleboel daar tussenin. Een voorrecht om op die manier wat van ons deel van de wereld te zien. Op die tochten heb ik altijd wel gevlogen, maar nooit als gebrevetteerde en daar moest maar eens verandering in komen! Omdat een eerdere poging jaren geleden om mijn brevet te verkrijgen strandde op de theorie ben ik mijzelf die eerst eigen gaan maken samen met de noodzakelijke Radio Telefonie bevoegdheid. In maart 2009 ben ik met een cursus begonnen en in het voorjaar van 2010 had ik al de noodzakelijke zeven vakken behaald. Er kon met de praktijk worden gestart. Daarover ben ik dit blog gestart en inmiddels heb ik in het voorjaar van 2012 mijn brevet gehaald.

Ik was nog niet uitgeleerd, want ik wilde ook graag mijn instrument bevoegdheid halen. Tot dat moment mocht ik alleen overdag en 'op zicht' vliegen. Dat beperkte de bruikbaarheid van het brevet nog wel in enige mate. Voor de wat langere reizen betreft is de instrument bevoegdheid een must, bovendien kan ik dan ook alle mogelijkheden die de Mooney biedt volledig uitnutten. Ik heb inmiddels het theoretisch gedeelte klaar, mijn laatste vak heb ik in juni van 2017 afgerond. De nazomer van 2016 ben ik met de praktijk gestart op Stadtlohn (D). Ook mijn praktijk radiotelefonie heb ik in de tas. Ik heb na ongeveer 55 uur 'instrument tijd' ook het praktijkgedeelte in november van 2018 succesvol afgesloten. Je leest op dit blog over mijn lessen voor de instrument bevoegdheid, maar ook over VFR en IFR vluchten en mijn ervaringen met de Mooney.

Ik probeer dit blog na iedere vlucht bij te werken, meestal zal dat wat rommelig zijn met hier en daar een spelfout, de dagen daarna werk ik een en ander bij en vul aan. Voel je vrij om te reageren op mijn blogposts, ik kijk uit naar je reactie.

dinsdag 3 januari 2017

Gelukkig nieuw jaar!

Al het beste voor 2017! Wat vliegen betreft is het jaar voor mij een beetje karig geëindigd. Dat gedoe met de startmotor kreeg nog een (duur) staartje. Hopelijk wordt vandaag de gereviseerde startmotor geplaatst, voor de kosten kan je een leuke middenklasser occasion kopen...

De reacties die ik krijg op dit blog zijn vaak van mensen die de aanschaf van een eigen vliegtuig overwegen. Ik vind daarin advies geven altijd lastig, maar de begroting waarmee mensen aankomen is meestal wel wat wankel. We zijn best scheutig met onderhoud, ik draai nog geen ventieldopje zelf vast en dat kan ook wel anders, maar het is wel een bewuste keuze. Je hebt een serieuze post 'onvoorzien' nodig. De vrijheid die je hebt door dat toestel dat in de hangaar op je staat te wachten is onbetaalbaar, maar bedenk wel dat de exploitatiekosten zich niet laten uitdrukken in de vaste prijs voor een 50 uurs inspectie, stalling en verzekering. Er gaat elk jaar wel iets 'extra' stuk gaat het ene jaar is dat iets van € 5.000,00 en het volgende jaar iets van € 10.000,00 of meer... Shit happens, écht. Serieus veel geld. Bovendien zijn dat vaak dingen die als ze stuk gaan bij jouw auto niet meer kosten dan € 100,00. Een startmotor, een spanningsregelaar, olieretourklepje, een radio of iets anders 'onbenulligs'. Wanneer gaat je autoradio trouwens ooit stuk?! In een vliegtuig werkt dat allemaal anders, en mind you: je hebt er vier én een transponder. Als je een eigen vliegtuig overweegt, zorg ervoor dat je voldoende middelen achter de hand hebt. Jammer om tegen je gezin te moeten zeggen dat de zomervakantie er dit jaar niet in zit omdat papa's vliegtuig een nieuw aluminium pijpje in het inlaat spruitstuk nodig had.

En die theorie dan?! Nou ik heb de boel maar weer eens doorgeschoven. Januari voor airlaw en februari voor flight planning. Waarom? Omdat december gewoon rete druk was met werk, gezin en van alles en nog wat. Op zich geen slechte timing dus van de Mooner om z'n startmotor de nek om te draaien. Je baalt echt als ze in juni op zoek moeten naar een startmotorhuis...

'The Offending Article' zoals de Amerikanen zeggen...

3 opmerkingen:

 1. Dag Mark. Interessante blog die je schrijft. Heel openhartig. Ik zit er een beetje in zoals jij.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank voor je reactie! Het is een heerlijke hobby.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zou je graag kontakteren ivm cb-ir. op welk adres of hoe kan ik je bereiken, het lukt niet via het message board van tapatalk

   Verwijderen