donderdag 14 januari 2016

Theorie, we zijn op dreef...!

Inmiddels heb ik de studie voor Meteo afgerond en ben nu bezig voor Communications. Beide vakken zijn redelijk identiek aan de PPL theorie die ik eerder volgde, maar de herhaling doet wel goed, alle vakken en ook de examens zijn nu echter in het Engels. Dat is wel even aanpassen aan allerhande Engelse begrippen. Toestandskromme wordt dus Environmental Lapse Rate of (ELR), om maar wat te noemen. Voor meteo staat 15 uur studie en die zit er ook wel in denk ik.

Van meteo kan ik een aantal passages overslaan, zoals de theorie achter de straalstroom en exotische fenomenen als tornado's. Wel begreep ik uit de lessen dat een tornado schuldig kan zijn geweest aan de crash van een Fokker F28 in 1981 bij Moerdijk, al staat op Wikipedia dat een ander levensgevaarlijk fenomeen aan de wieg van dit ongeluk stond (een microburst).

F28 van NLM Cityhopper

Ten aanzien van de door Orbit aangeboden theorie leergang moet ik zeggen dat daar nog wel wat ruimte voor verbetering is. De EIR theorie is natuurlijk redelijk nieuw en Orbit geeft de CPL theorie van Bristol Groundschool uit (een app op de iPad, super handig!). Je moet zelf met een .pdf van Orbit dan filteren op relevantie, maar de tussentijdse toetsen in de theorie-app gaan wel over de héle stof en niet over het EIR gedeelte. Ik neem aan dat in de toekomst hier nog wel verbetering in komt, maar daar ga ik niet op wachten. Orbit had wellicht de prijs wat kunnen aanpassen van de cursus tot het zover is.

Zou toch mooi zijn op in april wat vakken 'af te tikken'. Dat is een voorwaarde die ik mezelf heb gesteld om aan de praktijk te beginnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten